Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Příznivé účinky slunečního záření

15.05.2015 11:39

 

S přibývajícím počtem slunečných dní a zvyšováním intenzity slunečního svitu se stává stále aktuálnější otázkou vliv slunečního záření na náš organismus. Dnes se budeme zabývat především jeho pozitivní stránkou.    

Jaké tedy jsou příznivé účinky slunečního záření na lidský organismus?

- spolu s cvičením je sluneční světlo důležitým přírodním lékem při léčbě chronické deprese. Má schopnost většině z nás zlepšit náladu a tím vyvolat pocit spokojenosti a pohody.

- je nezbytné pro tvorbu vitamínu D. Tento vitamín pomáhá organismu využít vápník z potravy ke stavbě zdravých, silných kostí. Dostatek vitamínu D je důležitý v prevenci křivice u dětí a osteomalacie u dospělých, a částečně i v prevenci osteoporózy.

- působí pozitivně na imunitní systém

- zlepšuje hojení ran

- zmírňuje bolest oteklých kloubů při artritidě

- zmírňuje některé projevy premenstruačního syndromu

- ničí některé bakterie a viry. Proto je důležité čas od času protřepat a nechat na slunci ležet peřiny, deky a další věci, které tak často nepereme.

- některé studie dokonce naznačují, že sluneční světlo má schopnost mírně snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Příznivé účinky slunečních paprsků jsou tedy jistě nesporné, nicméně i v případě slunění platí známé rčení „všeho s mírou“. Je vždy třeba myslet na to, abychom to se sluněním nepřehnali a namísto očekávaného profitu si nepřivodili zdravotní problémy. O tom, jak se správně opalovat, se dočtete například zde.   

Převzato a upraveno z https://www.magazinzdravi.cz

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode