Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Pestrá a vyvážená strava jako klíč k životní energii

14.07.2015 12:46

Připadáte si unavení, aniž byste drželi energeticky chudou dietu, nebo aniž byste byli více fyzicky či psychicky zatížení? Pokud vyloučíme možnost onemocnění, pak může být příčinou nedostatek některých minerálů a vitamínů ve vaší stravě, nesprávné rozložení jídla během dne a nedostatečný pitný režim. Jak tedy na energetický restart organismu?

Jezte pravidelně, nejlépe 5x denně, abyste zajistili plynulé zásobování organismu živinami a energií. Nezapomínejte na snídani, ranní přísun energie je velmi důležitý.  Snídaně by měla tvořit 20% denní stravy, oběd 35% a večeře cca 30%, zbytek zajistí svačiny.

Zaměřte se na vyváženost jídelníčku a v období únavy pak především na ty minerály a vitamíny, které mají s energetickým metabolismem nejvíce co do činění. Jsou to především vitaminy řady B, železo, hořčík, draslík a jód.

Vitamin B12 je významný pro metabolismus buněk a tvorbu červených krvinek. Doplnit ho můžeme dostatečnou konzumací masa, ryb, vajec a mléčných výrobků.

Ostatní vitaminy řady B jsou významné pro udržení psychické a fyzické odolnosti a obranyschopnosti organismu, také tím, že podporují přeměnu tuků a cukrů v energii. Nedostatek se projevuje slabostí a nevýkonností, předejít mu můžeme stejně jako u vitamínu B12 konzumací masa a mléčných výrobků, ale také pivovarských kvasnic, ořechů, luštěnin a celozrnných obilovin.

Železo je stejně jako vitamín B12 nezbytné pro správnou funkci červených krvinek a tedy pro dostatečné zásobování organismu kyslíkem. Jeho zdrojem je opět maso, vnitřnosti a žloutky také ale například rozinky, sušené meruňky a listová zelenina

Hořčík je stimulantem energetického metabolismu, při jeho nedostatku se procesy přeměny zpomalují, což se projevuje opět zvýšenou únavností. K tomu v případě nedostatku hořčíku přistupuje i nervozita, svalové křeče a duševní nepohoda, která způsobuje mj. i problémy se spánkem, které se na vyčerpání organismu rovněž podepisují. Pomoci nám může zvýšená konzumace ořechů a mandlí, zeleniny, jablek, klíčků a pití minerálních vod s vyšším obsahem hořčíku.

Draslík hraje významnou roli především v metabolismu sacharidů. Jeho nedostatek nepříznivě ovlivňuje (stejně jako v případě hořčíku) činnost nervové soustavy, projevuje se ovšem také svalovými problémy (slabost, nevýkonnost). Spoustu draslíku obsahují například rajčata, banány, sušené meruňky, pšeničné klíčky, citrusy a brambory.  

Jód je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy, která je hlavním centrem řízení energetického metabolismu organismu. Nedostatek se velmi brzy projeví zvýšenou únavou. Hlavním zdrojem jódu jsou mořské ryby a řasy, jodizovaná sůl a například také třešně.

Nezapomínejte dodržovat správný pitný režim, a to po stránce kvality i kvantity nápojů. Přednost by měly mít vždy nápoje s nízkým obsahem cukru, ideálně přírodní voda, ovocný či zelený čaj nebo ředěné ovocné šťávy.  Denně bychom měli vypít cca 40 ml vody na jeden kilogram tělesné hmotnosti – tedy 2 až 3 litry denně. Více se můžete dočíst v našem článku „Nejzdravější nápoj je přírodní voda“. 

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode