Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Badminton – zábavný rekreační sport, který prospěje vašemu zdraví

17.04.2015 13:06

Pokud přemýšlíte o tom, že byste se dali na zábavný rekreační sport, který prospívá vašemu zdraví a který můžete provozovat s přáteli či rodinou, badminton vás určitě nezklame.

Badminton se hraje s badmintonovými raketami a speciálním „opeřeným“ míčkem (tzv. košíčkem). S oblibou ho hrají jak rekreační sportovci, tak profesionálové. I rekreační hraní badmintonu přináší řadu výhod pro vaše fyzické i duševní zdraví, zvláště, věnujete-li se tomuto sportu pravidelně:

Naběháte za míčkem kilometry, aniž byste si toho vůbec všimli. Badminton má výborné účinky na kardiovaskulární systém a pomáhá zhubnout.

Vaše paže, nohy, hýždě, ramena, záda a břicho dostanou skutečně zabrat. Rychle spálíte kalorie, snížíte hodnotu klidového tepu a zpevníte svaly.

Hraní badmintonu zlepšuje vytrvalost, sílu a výdrž.

Po pravidelném hraní si určitě všimnete zlepšení rovnováhy a koordinace, lepších reflexů a zlepšení koordinace ruka-oko.

Badminton vyžaduje rychlé myšlení a rychlé rozhodování – to je výborné na stimulaci mozkové aktivityzlepšení sebevědomí a pozitivní myšlení.

V závislosti na intenzitě a frekvenci hraní má tak badminton potenciál změnit váš životní styl, vytvarovat postavu a zlepšit celkovou pohodu. Kromě toho se budete cítit skvěle a přidáte si roky života.

Aby vám ale byl badminton skutečně pouze přínosem, neměli byste po hře zapomínat na následné uvolnění a protažení celého těla. Tipy na vhodné kompenzační cviky naleznete zde.            

Základní pravidla hraní badmintonu:

Badminton hrají dva (single) nebo čtyři hráči (double) a každý stojí na jedné straně sítě. Body se získají tak, že míček přeletí přes síť a dopadne na soupeřovu stranu hřiště. S postupným zdokonalováním se ve hře začnete používat různé techniky tak, abyste míček odpálili přesně tam, kam chcete. Výměny budou postupně rychlejší, razantnější a intenzivnější. Podrobně se o pravidlech hraní badmintonu dozvíte například na webu badminton-pravidla.cz

Rekreačně bývá provozováno i „hraní na badminton“, tedy hra bez standardní sítě. Někdy je síť nahrazena třeba napnutým provazem, jindy chybí úplně a vymezený je pouze prostor pro hru. Hrát tak můžeme skutečně všude - třeba na dovolené, na zahradě nebo na plácku za domem či chatou. I prosté výměny míčků bez počítání bodů vám přinesou radost z pohybu a společné prožitky s rodinou a kamarády. Ale přece jen – badminton je badminton, zkuste ten rozdíl!  

Základní informace pro tento článek byly čerpány z www.liveactive.cz. 

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode