Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Pohybové hry pro děti - Kouzelný most a Skákaná

10.06.2015 13:13

Dnes pro vás máme další dva tipy, jak děti nalákat k pohybové aktivitě. Přejeme hodně zábavy!

Kouzelný most

Touto pohybovou hrou děti cvičí obratnost, rovnováhu, rozvíjejí fantazii. Můžeme ji hrát v tělocvičně i venku. V základní variantě představuje kouzelný most lavička.

Most dovolí přejít jen těm dětem, které se „neopičí“ po svých předchůdcích. Vymýšlet nové způsoby překonání mostu je samozřejmě stále obtížnější  - vítězí nejšikovnější „turista“ s největší fantazií.  Děti mohou most prostě přejít, nebo to zkusit pozpátku, přeskákat snožmo nebo po jedné noze, projít přes most se zavázanýma očima apod.  

Místo lavičky můžeme použít třeba lano nebo prkno položené na zemi, v přírodě kládu. Soutěž může probíhat buď tak, že se děti střídají  - pak vymýšlejí nový způsob vždy, když na ně přijde řada. Pokud už nic nového nevymyslí, hra pro ně končí. Nebo se mohou děti k přechodu mostu samy hlásit – a vítězí pak ten, kdo měl během hraní nejvíce nápadů. Při přechodu kouzelného mostu je samozřejmě třeba dbát na bezpečnost dětí.

Skákaná

Při této hře děti trénují odrazovou sílu, orientaci, rovnováhu. Začneme tím, že na hřišti nebo jakémkoli vhodném plácku vyznačíme čtvercovou síť a jednotlivá pole očíslujeme. Pro malé děti můžeme políčka rozlišit barvami.

Hráči pak skáčou z jednoho pole do druhého podle pořadových čísel (nebo podle předem stanoveného pořadí barev). Kdo šlápne na čáru nebo mimo pole, splete správné pořadí políček nebo se při skákání po jedné noze druhou nohou dotkne země, v tomto kole končí a musí čekat, až se vystřídají všichni ostatní hráči.

Když na něj znovu přijde řada, pokračuje buď tam, kam v předchozím kole naposledy správně doskočil, nebo se vrátí na začátek (podle toho, jaká pravidla si na začátku hry stanovíme). Děti mohou skákat snožmo nebo po jedné noze, případně bokem.

Náměty na hry: časopis ČASPV Pohyb je život, září 2014 (Metodická příloha č. 67, autorka Dagmar Kolandová)

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode