Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Pohybové hry pro děti - "Honzo, vstávej!" a "Cukr, káva"

23.06.2015 09:53

Dnes si můžete společně s námi připomenout dvě dříve docela známé pohybové hry, které se ale mezi dnešními dětmi pomalu vytrácejí. Nejde při nich sice o žádné zvláštní sportovní výkony, ale o zábavu rozhodně nebude nouze. Navíc si soutěžící procvičí postřeh, rychlost a smysl pro rovnováhu. Možná vám právě tyto hry pomohou dostat děti od počítačů na hřiště či zahradu?! A nyní už "jak na to".

Honzo, vstávej!

Ke hře se musí sejít minimálně 3 účastníci. Jeden z nich je "vedoucím" celé hry. Ostatní jsou "Honzové", kteří se postaví v na start v několikametrové vzdálenosti od vedoucího hry. Vedoucí hry se otočí k ostatním zády a postupně oslovuje jednotlivé soutěžící. Na pokyn "Honzo, vstávej!" se příslušný soutěžící zeptá "Kolik je hodin?". Vedoucí hry odpoví, kolik a jakých kroků může "Honza" udělat. Fantazii se meze nekladou - mohou to být např. žabí (děti skáčou "žabáky"), račí (kroky vzad), vrabčí (poskoky na jedné noze), sloní (co nejdelší), mravenčí (na délku chodidla), čapí..... Děti se pravidelně střídají a vítězí ten, kdo jako první dojde do cíle (tj.dotkne se předem určeného bodu, zad "vedoucího hry" nebo překročí namalovanou čáru). Vítěz se stává vedoucím dalšího kola hry. 

Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum!  

I k této hře je zapotřebí nejméně tří hráčů. Jeden z nich se v cíli otočí zády a ostatní se postaví na start ve vzdálenosti cca 20-30 metrů od něj. Otočený hráč přeříká co nejrychleji známou říkanku "Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum!" a při posledním slově se otočí ke spoluhráčům. Ti během říkanky běží co nejrychleji do cíle. V okamžiku, kdy zazní poslední slovo říkanky a otočený hráč se na ně podívá, musí se zastavit a zůstat bez pohnutí v dané poloze. Kdo se včas nezastaví nebo např. neudrží rovnováhu na jedné noze a pohne se, vrací se zpátky na start. Vybraný hráč se pak znovu otočí zády a znovu říká básničku, ostatní se mezitím snaží doběhnout do cíle. Hra pokračuje, dokud se prvnímu soutěžícímu nepodaří cíle dosáhnout. Stává se vítězem a v dalším kole říká básničku on.   

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode