Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Pampeliška a naše zdraví

04.05.2015 14:38

S postupujícím jarem se dosud zelené louky rozzářily tisíci žlutých pampeliškových květů. Není to ale jen krása, čím nás tato malá „sluníčka“ uchvacují. Pampeliška (oficiálně smetánka lékařská) je totiž také léčivou rostlinou, která má pro naše tělo velmi příznivé účinky.

Dokáže pročistit celý organismus, odstraňuje žaludeční problémy, odbourává z těla cholesterol a toxiny, snižuje krevní tlak, povzbuzuje metabolismus a příznivě působí na krevní oběh. Prospívá při cukrovce a močových kamenech.
 

Listy pampelišky

Listy pampelišky jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále jsou významným zdrojem křemíku, draslíku, manganu a vápníku. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát.

Recept na salát: Smíchejte dva díly pampeliškových listů se stejným dílem baby špenátu nebo kopřivy, jedním dílem naklíčené červené čočky a nasucho opečenými vlašskými ořechy. Posypte šesti nadrobno nasekanými ředkvičkami, zalijte bílým jogurtem, pokapejte citronem a posypte petrželkou.

Recept na pampeliškový čaj: Zalijte 2 lžičky pampeliškových listů dvěma decilitry vroucí vody, 10 minut louhujte, sceďte a pijte třikrát denně po dobu jednoho měsíce.

Kořen pampelišky:

Vsypte 4 lžičky řezaného kořene do půl litru vlažné vody, přiveďte k varu, odstavte z ohně a patnáct minut louhujte. Scezený odvar pijte při pálení žáhy, očistě jater, ekzémech, nechutenství a zácpě.

Květ pampelišky

Recept na pampeliškový med: Převařte 400 pampeliškových květů ve dvou litrech vody. Přidejte dva pokrájené chemicky neošetřené citrony a deset minut vařte. Odstavte z ohně a nechte chladnout čtyřiadvacet hodin. Přeceďte přes gázu, oslaďte hnědým cukrem (asi kilo a půl) a hodinu a půl vařte. Med můžeme mazat na chleba, přidávat do čaje nebo užívat po lžičkách jako sirup. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání.

Více se o pampelišce dozvíte například na www.rehabilitace.info.


 

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode