Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Naučte děti milovat ovoce a zeleninu

17.06.2015 12:48

Také u vás ovoce a zelenina nejde zrovna na odbyt? Na webu www.plusprovas.cz jsme pro vás našli několik tipů, jak dětem již v útlém věku vštípit základy správných stravovacích návyků.

Z provedené studie vyplynulo, že chuť malých dětí je od přírody naprogramovaná na sladké. Ve výsledku to pak znamená, že je obvykle obtížnější nalákat dítě na chuť zeleniny či některého ovoce.  Právě tyto potraviny ale mají nejen vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny, ale podporují i zdravý vývoj a růst dětí.  Jejich pravidelná konzumace navíc může pomoci předcházet dětské obezitě.

Jak tedy mají rodiče postupovat? Především nezapomínejte, že děti od útlého dětství ovládají umění napodobovat a tedy právě vy jste pro své děti tou největší inspirací.

Pozitivní reakce na širokou škálu chutí jsou překvapivě ovlivňovány už v době kojení. Jestliže maminka konzumuje dostatek vitamínů právě z pestré stravy, později to může přijetí ovoce a zeleniny do jídelníčku dítěte usnadnit.  

Po dovršení 2 let hrozí velká pravděpodobnost, že dítě začne neznámé potraviny odmítat. V této chvíli je o to důležitější snahu nevzdávat a pokračovat v nenásilném zařazování dosud neznámých druhů ovoce i zeleniny. 

Pomoci může i „hra na 3“. Domluvte se s dítětem, že než se rozhodne, zda mu něco chutná či ne, ochutná minimálně tři sousta. Mnohdy se stává, že se na zeleninovou polévku nebo ovoce malý neposeda po prvním soustu šklebí jen proto, že nikdy nic podobného nejedl. Po třetí lžíci pak prostě pokračuje dál...

Pomoci může i vaše fantazie. Nezvykle nakrájené tvary nebo veselé aranžmá na talíři rozzáří dětské oči a vy tak budete hned o krok napřed.  Anebo ještě lépe, zapojte do přípravy vaše malé pomocníky. „Umělecky“ natrhat listy salátu na sendvič zvládnou i ti nejmenší.

Pokud máte zahradu, balkon nebo i jen volný okenní parapet, neváhejte a nechte děti s vaší pomocí pěstovat a sklízet. Ovoce a zelenina se tak stanou jejich každodenními společníky, učí se, jak se o rostlinky starat, a roste jejich chuť okusit „plody vlastní práce".

U starších dětí můžete jít ještě dál, jednoduše je přizvěte i k přípravě pokrmů a servírování do kuchyně.

Každé dítě je osobnost a přístup k němu by tomu měl odpovídat. Nic se nedá naprogramovat, ale do určité míry jeho vitamínové návyky ovlivnit můžete. Neoblíbené někdy spíše znamená neznámé a vy tak můžete nové druhy představovat nenásilnou hrou.

Vařte i jezte pospolu a užívejte si společně strávený čas. Buďte trpěliví a zkoušejte více technik. Příliš velký nátlak by mohl ovlivnit jeho celkový vztah k jídlu i mezi vámi vzájemně, což by byla velká škoda, protože na jedné nedojedené kapustičce přece svět nestojí.

 

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode