Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Jak se stravovat v horkých letních dnech

11.08.2015 15:13

Víte, jak se stravovat v současných tropických dnech, abychom si od vedra co nejvíce ulevili? Na webu  www.dobrysalek.cz jsme pro vás na toto téma našli velmi zajímavý článek autorky Pavly Jelínkové.

Letní jídelníček

Vhodná jsou lehká a lehce stravitelná jídla, také méně kalorická (v horku se méně spalují tuky), s větším objemem čerstvého ovoce a zeleniny. Toho je v tomto období pestrý a četný výběr, takže by to neměl být problém. Rovněž mnohá teplá jídla během dne lze nahradit alternativními studenými - jako jsou nejrůznější saláty (zeleninové, ovocné, těstovinové, s obsahem masa a ryb), krémy, pomazánky, studené polévky a omáčky.

A když už tepelně zpracovávat, tak raději vařením, dušením a pečením nežli smažením. Namísto tatarské omáčky si ke smaženému pokrmu dáme dressing. Ze salátů vyloučíme majonézu a nahradíme ji kysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Odbourat bychom měli též tučné, těžké pokrmy, přepalované tuky a také teplé večeře.

Které potraviny jsou nejvhodnější?

Především pečivo z celozrnného pečiva, máslo, rostlinné oleje, ořechy, mléčné výrobky, ryby, brambory, luštěniny a drůbežího maso. Z ovoce a zeleniny pak mrkev, rajčata, meruňky, rybíz, kiwi, jahody, citrusy, jablka a melouny. Ty totiž obsahují některý z vitamínů A, C a E spolu s antioxidantem lykopenem (meloun, rajčata), což je ideální pro slunečné počasí, kdy naše tělo právě slunce o tyto složky připravuje.

Ochlazující účinek

Ten mají v konečném důsledku pro lidský organismus některé potraviny, jež mnohé ženy v období přechodu zařazují do své stravy. Díky nim dochází k regulaci hormonů v těle, což napomáhá proti pocení a návalům horka. V letním čase pomohou všem. Mezi ně patří ovesné vločky, sója a sójové výrobky, lněné semínko, tofu, agar a mořské řasy, hnědá rýže, basmati rýže a obilniny. Z bylin je vhodná máta a meduňka nebo třezalka (ovšem u ní pozor na pobyt na slunci), z koření fenykl, anýz a tymián.

Pitný režim a vhodné nápoje

Je opravdu nutno dodržovat pitný režim. Pokud je vedro, dostatek tekutin přispívá k tomu, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Při jeho nedostatku můžeme trpět bolestí hlavy, únavou, malátností a poklesem duševní i fyzické výkonnosti. V extrémním případě hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok.

Nemocní a starší lidé ztrácejí často pocit žízně a proto je dobře u nich pitný režim plánovat. Dospělý člověk by měl denně vypít cca 2 - 4 litry tekutin. V horkém letním období jsou vhodné nepříliš chlazené (pokojová teplota) a méně sladké nealkoholické nápoje. Ty sladké a přechlazené pití žízeň zvyšují a alkohol organismus dehydratuje i nadměrně zatěžuje.

Doporučujeme pít po celý den průběžně v menších dávkách - po sklenkách. Nápoje je vhodné obměňovat, jednou si dáme čaj, podruhé třeba džus, minerálku nebo vodu s kapkou citrónu. Při průjmu nebo jiných ztrátách vody z těla denní spotřebu tekutin zvýšíme.

Převzato z www.dobrysalek.cz (autor: Pavla Jelínková)

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode