Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

JAK PŘELSTÍT JARNÍ ÚNAVU

10.04.2015 13:42

 

Dlouhé zimní období, kdy se člověku nechce opustit teplo domova, se podepisuje na naší tělesné i duševní kondici. Nastartovat znovu organismus pomůže změna jídelníčku, intenzivní pohyb, otužování a více vitaminů.

 

Posilujte imunitu

Za jednu z nejúčinnějších metod posilování imunity patří celoroční otužování. Otužování vzduchem je nejdostupnější, otužování chladnou vodou nejúčinnější. Začátečníci mohou začít omýváním mokrou žínkou, později pokračovat sprchováním. Vhodné je také ranní cvičení při otevřeném okně, na balkoně nebo venku. Dalším prospěšným otužovacím prostředkem je sauna.

 

Hodně spěte a neodkládejte odpočinek

Pocit únavy zvyšuje také nedostatek spánku, oslabující imunitní systém. Odborníci doporučují spát aspoň sedm hodin denně. Naučte se proto občas „zabrzdit“, o víkendech skutečně odpočívejte a spěte tolik, kolik potřebujete.

 

Postavte se únavě, načerpejte slunce

Jarní únava je v podstatě důsledek několikaměsíčního nedostatku slunečního svitu, a tedy nižší tvorby vitaminu D. Sluneční záření navíc nepřímo zlepšuje náladu tím, že podporuje tvorbu hormonu serotoninu. První jarní slunečné dny proto pokud možno pobývejte co nejvíce venku, ideální je pobyt na horách. Výborným zdrojem vitamínu D jsou také ryby.

 

Změňte svůj jídelníček

Dalším pomocníkem, díky kterému se dají překonat potíže spojené s jarní únavou a oslabenou imunitou, je lehčí a přitom zdravější jídelníček. Jezte více zeleniny, hutná zimní jídla nahraďte odlehčenými variantami a saláty. Doplňte vitamíny – především vitamin C. Bohaté na něj jsou citrusové plody, ale najdete ho také v rajčatech, červené paprice a bramborách.  Nejlepší jsou samozřejmě vitamíny a minerály v přírodní podobě, ovšem v době jejich zvýšené potřeby můžete vyzkoušet i některé potravinové doplňky z lékárny.  Proti únavě působí například vitamínům podobná látka koenzym Q 10 a přípravky se „životabudičem“ ženšenem.

 

 

Dbejte na dostatečný příjem tekutin

K osvěžení unaveného těla i mysli poslouží ovocné čaje, lze doporučit například čaj šípkový, nebo šípek kombinovaný s ibiškem, čaj zelený nebo čaj maté.

 

Hýbejte se a choďte na čerstvý vzduch

Velmi důležitý je pohyb, zejména na čerstvém vzduchu. Pomáhá také pročistit hlavu a člověk se tak spíše vzpamatuje i psychicky. Za chladných dní postačí dvacetiminutová procházka, pokud je hezky, vyrazte klidně i na hodinu. Dětem a starším lidem postačí i půlhodinka. K ideálním aktivitám patří také plavání.

 

Vyhněte se stresu

Stres prohlubuje pocit únavy a vyčerpání. Uvolnit stres pomáhá pobyt na čerstvém vzduchu a sport (alespoň dvacet minut denně). Doporučuje se také omezit kouření, kofein, alkohol. Práce by neměla být jediným smyslem a zájmem vašeho života. Najděte si způsoby, jak se odreagovat a rozptýlit, věnujte se koníčkům.

Převzato z webu ona.idnes.cz.

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode