Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Hravé cvičení pro zdravé nohy a nožičky

28.07.2015 08:53

S problémem plochých nohou se patrně setkala většina z nás – ať už osobně, nebo ve svém okolí. Týká se totiž velkého počtu dětí i dospělých. Správně utvářená nožní klenba podporuje správnou chůzi a držení těla a tlumí nárazy při pohybu. Pokud je příčná nebo podélná nožní klenba porušena, objeví se nejen bolesti a otoky nohou, ale také bolesti kloubů, páteře a v souvislosti s tím často i bolesti hlavy.  

Ploché nohy mohou mít genetický základ, často je ale získáváme „vlastním přičiněním“ – především nevhodnou obuví, těsnými ponožkami, fyzicky náročným zaměstnáním nebo nezdravým životním stylem, vedoucím k nadváze a špatné fyzické kondici.

Prevencí je správné obouvání a zdravý životní styl s vyváženou stravou a dostatkem vhodných pohybových aktivit, kdy pravidelně zařazujeme i cviky podporující správné postavení a funkci nožní klenby. 

Stejná pravidla platí i v případě, že už jsme se k plochým nožkám dopracovali. Tady už je ale na místě i návštěva ortopeda, který nejen doporučí vhodné cvičení, ale také zpravidla předepíše na míru vyrobené ortopedické vložky.

Spoustu informací a návody na cvičení proti plochým nohám najdete například na webových stránkách Cvičení je hra aneb Cvičení pro zdravé nožičky. Nenechte se mýlit názvem, popsané cviky jsou vhodné pro všechny věkové kategorie. Najdete zde spoustu hravého cvičení s pomůckami dostupnými zpravidla v každé domácnosti. Podrobné návody jsou doplněny názornými fotografiemi, nechybí odkazy na zajímavé odborné články a on-line cvičení.

Zdroj:  https://cs.medixa.org/priznaky/ploche-nohy

           https://www.cviceni-je-hra.cz/

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode